0744-424-124 echipa@fresh-meat.ro

Snowboarding-ul este un sport de echilibru, iar poziția de bază (basic stance) este punctul central al acestui echilibru.

În cele ce urmează vom descrie poziția de bază pentru începători și freestyle – e aceeași.

 

Ce este poziția de bază?

Starea neutră a corpului în care snowboarder-ul este perfect echilibrat atât de la stânga la dreapta, cât și din față în spate. Nici o comandă nu este transmisă către placă. Mușchii sunt relaxați, dar pregătiți să reacționeze pentru a ajusta această stare de echilibru ca răspuns la schimbările în starea zăpezii, înclinația pantei, etc.

 

Adoptarea poziției de bază

Așează-te în poziție de drepți.

Depărtează încet picioarele, până când distanța dintre acestea este puțin mai lată decât umerii. Vei crea astfel o bază solidă, în formă de trapez, pe care corpul tău se va sprijini. Acest lucru îți va oferi stabilitate laterală – de la stânga la dreapta.

Mâinile vor sta ușor depărtate de corp, cu coatele puțin îndoite în exterior. Imaginează-ți că ții o sfoară întinsă între mâini. Din acest moment, mâinile trebuie să se miște de-odată cu umerii și cu șoldurile, iar sfoara imaginară trebuie să rămână întinsă. Controlul plăcii provine din mișcările unitare ale întregului corp, iar acest exercițiu te va ajuta să transmiți în mod eficient comenzile tale către snowboard.

Îndoaie puțin genunchii, păstrând spatele drept. Picioarele tale devin un arc pe jumătate comprimat, gata să absoarbă denivelările din zăpadă, dar în același timp pregătite să opună rezistență și să transmită comenzile corpului.

Sprijină-te cu tibiile în limbile boots-ilor. Te vei folosi de rigiditatea boots-ilor pentru a pune presiune pe degete în timpul traverseului sau al virajelor cu spatele la vale – două manevre care, de obicei, pun probleme începătorilor.

Aliniază-ți umerii, șoldurile și genunchii cu placa. Snowboard-ul reacționează la rotația corpului, adică la diferența de unghi dintre linia umerilor și placă. Având umerii aliniați cu placa îți vei putea menține direcția de deplasare.

Rotește capul spre direcția de deplasare. Ai grijă să rotești doar capul, nu și corpul. Rotația corpului va duce la rotația plăcii.

Rolul poziției de bază

Punct de referință

Fiecare traverseu sau viraj este inițiat din poziția de bază, iar după executarea manevrei respective snowboarder-ul revine la poziția de bază – pentru a anula comanda și a reveni la o stare neutră.

Echilibru

Aflându-se în centrul axelor de mișcare sus-jos, față-spate și stânga-dreapta, poziția de bază te echilibrează, fie că stai pe loc, fie că te deplasezi.

Răspuns dinamic

Din centrul axelor de mișcare este la fel de ușor să absorbi denivelările (lăsând picioarele moi placa va “urca” spre tine) precum și să transmiți comenzi plăcii prin rotația corpului – te poți roti în mod egal spre stânga și spre dreapta.

 

 


Pentru un progres rapid îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de snowboard.

Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:

  • îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
  • te va încuraja când ai nevoie
  • va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
  • îți va oferi încredere și siguranță!