Despre placa de snowboard

Ce este snowboard-ul?

Un „sandviș” hi-tech de lemn sau aluminiu, fibră de sticlă, materiale composite și o suprafața de alunecare.

Miezul de lemn stă în centrul acestei construcții. De forma lui și tipul de lemn folosit depind în mare măsură caracteristicile finale ale plăcii – raza de viraj, elasticitatea, rigiditatea, etc. Plăcile foarte ieftine folosesc miez din spumă, care nu are nici un fel de caracter atletic. Unele plăci specializate și foarte scumpe pentru freeride, boarder-cross sau race folosesc miez din aluminiu sau alte materiale mai rigide.

Miezul este protejat și întărit cu diverse straturi de materiale mai mult sau mai puțin sofisticate – fibră de sticlă, fibra de carbon, kevlar, titan, aluminiu, poliuretan, etc. Materialele mai rigide (energy uppers) au rolul de a crește elasticitatea plăcii și capacitatea acesteia de a înmagazina energie pentru sărituri cât mai înalte. Materialele mai moi (vibration downers) absorb vibrațiile pentru a crește confortul și a ușura controlul.

Placa alunecă pe stratul numit talpă, bază sau base, de obicei confecționat din P-tex. Bazele extrudate sunt mai ieftine, mai moi (se zgârie repede, dar se repară ușor) și sunt relativ lente. Bazele sintered sunt exact pe dos – mai scumpe, dure (se zgârie și se repară mai greu), absorb bine ceara și sunt relativ rapide. Unele baze specializate conțin particule de grafit sau carbon pentru a le face și mai rezistente și rapide (desigur, și mai scumpe).

Alegerea snowboard-ului

Nu lăsa sutele de modele disponibile să te intimideze – alegerea unui snowboard e, de fapt, foarte simplă. Doi factori contează cu adevărat: cât de bine știi să te dai și ce stil urmează să practici (freestyle, freeride, all-mountain). Avansații și experții probabil știu foarte bine ce vor, așa că dilema alegerii îi afectează exclusiv pe începători și pe unii intermediari mai indeciși.

Lungimea

Dimensiunea snowboard-ului o vei alege în primul rând în funcție de greutate, apoi de înălțime. Majoritatea producătorilor prezintă tabele care fac legătura între greutate și dimensiunea plăcii. Rideri mai înalți vor alege plăci mai lungi decât media, iar cei mai scunzi plăci mai scurte.

Rigiditate sau flex

Un snowboard mai rigid poate înmagazina mai multă energie prin îndoire și va fi mai agil, dar necesită mai multă forță pentru a face acest lucru.

Prin urmare, rideri începători și cei mai ușori ar trebui să se orienteze spre plăci cu rigiditate mică sau medie. Snowboarder-ii avansați sau cei mai solizi pot alege plăci mai rigide.

 

Tipuri de plăci

Sunt atât de multe variante încât sigur vei găsi ceva care să ți se potrivească. Noi te ajutăm să nimerești din prima.

În cele de mai jos vom vorbi exclusiv de plăci pentru boots soft.

Forma exterioară

Direcțională

Un snowboard direcțional are vârful mai lung decât coada, deci distanța dintre piciorul din față și vârful plăcii este mai mare decât cea dintre piciorul din spate și coada plăcii. Este o forma foarte versatilă, fiind folosită pentru orice stil, de la agrement, all-mountain, la freestyle, freeride sau boarder-cross. Totuși, oferă cele mai multe beneficii pentru freeride și boarder-cross.

Bi-direcțională

Placa este perfect simetrică – legăturile se află la distanță egală de vârful sau coada plăcii. Asta face ca deplasarea cu oricare picior în față să fie la fel de ușoară. Prin urmare, este o formă foarte potrivită pentru freestyle, jibbing, snowpark, dar și pentru începători.

Hibrid

Forma hibridă presupune că miezul este bi-direcțional (twin), dar forma exterioară a plăcii este direcțională. Sau invers. Ideea este combinarea avantajelor celor două tipuri principale de formă. Câteva plăci aflate la limita dintre freestyle și freeride folosesc o astfel de construcție.

Profilul miezului

Felul în care, privite din lateral, mijlocul snowboard-ului și punctele de contact (partea cea mai lată a plăcii) se așează pe zăpadă

Camber

Este construcția clasică a ski-urilor și plăcilor. Punctele de contact sunt așezate pe zăpadă, iar mijlocul plăcii este arcuit.

Avantajul este că această formă oferă cel mai direct control și poate înmagazina foarte multă energie în timpul virajelor sau pentru sărituri. Vezi și tutorialul despre ollie.

Dezavantajul este exact faptul ca acest control direct este cel mai puțin iertător cu începătorii. Punctele de contact, fiind partea cea mai lată a plăcii și în permanent contact cu zăpada, riscă să se agațe foarte ușor și să ducă la căzături.

Camber-ul este foarte popular pentru plăcile de freeride, race, boarder-cross sau plăcile avansate de freestyle.

Flat sau zero-camber

Mijlocul plăcii este drept și este în deplin contact cu zăpada. Majoritate modelelor de acest fel au punctele de contact ușor ridicate de pe zăpadă.

Avantajul este că acest tip de construcție este mai iertător cu începătorii, dar oferă totuși suficient control pe cant în timpul virajelor.

Dezavantajul este că, datorită lipsei arcuirii de tip camber, aceste plăci înmagazinează mai puțină energie când sunt flexate și, deci, virajele și săriturile vor fi mai puțin explozive. Nu e așa grav cum sună, pentru că acest gen de dezavantaj nu va fi simțit decât de riderii experți.

Acest tip de snowboard este în mod deosebit potrivit pentru freestyle sau începători.

Rocker sau reverse-camber

Privit din lateral, snowboard-ul are formă de barcă – mijlocul plăcii este singurul punct care atinge zăpada.

Avantajele sunt faptul că punctele de contact se agață relativ greu în zăpadă și că vârful plăcii stă foarte ușor la suprafață în powder.

Dezavantajul principal este cantitatea relativ mică de energie care poate fi stocată în placă prin flexie, deci acest tip de placă este cel mai puțin agil – dar este cel mai prietenos cu greșelile.

Plăcile rocker sunt foarte populare pentru începători, freestyle (în special jibbing) sau powder.

Hibride

Go wild! Aproape toți producătorii oferă plăci cu diverse combinații între camber și rocker. Unele sunt mai inspirate, altele nu. Important este ca snowboard-ul să corespundă nivelului și stilului tau.

Triple base

Este o categorie aparte, tehnologie specifică producătorului Bataleon (și a licențiaților săi).

Acest tip de snowboard are o construcție camber, dar in zona punctelor de contact talpa este împărțită în trei secțiuni între cele două canturi. Secțiunea centrală este plată ca la orice alt snowboard, dar secțiunile laterale (dinspre canturi) sunt înclinate în sus, astfel încât punctele de contact sunt ridicate de pe zăpadă – cu toate că miezul are formă camber.

Pentru un progres rapid îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de snowboard.

Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:

  • îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
  • te va încuraja cand ai nevoie
  • va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
  • îți va oferi încredere și siguranță!
Shopping Cart