Cum să rămâi cald, uscat și protejat la o tabără de schi și snowboard

Cum să rămâi cald, uscat și protejat la o tabără de schi și snowboard

Indiferent dacă ești începător sau avansat, o vacanță la munte este o experiență unică și este important să rămâi în siguranță și confortabil în timp ce ești pe pârtie.

Iată câteva informații utile:

Îmbracă-te în straturi atunci când mergi la pârtie.

Probează înainte să cumperi pentru a te asigura că se potrivesc și te simți confortabil în ele.

Poartă un strat de bază / base layer ( bluză și pantaloni)

Un strat de bază este primul articol de îmbrăcăminte pe care îl pui pe tine. Ar trebui să fie făcut dintr-un material care îndepărtează transpirația și te menține uscat. Un strat de bază bun pentru sporturile de iarnă este fabricat din lână merinos sau fibre sintetice.

Poartă un strat intermediar / mid layer ( bluză / hanorac )

Stratul mediu este al doilea strat de îmbrăcăminte pe care îl pui peste stratul de bază. Ar trebui să fie făcut dintr-un material care izolează corpul, captează căldura și respiră. Un strat mediu bun pentru sporturile de iarnă este fabricat din fibre sintetice. Un exemplu bun este polarul

Grosimea și tipul stratului mediu depinde de temperatura exterioara, el poate fi de la un polar subțire la o jachetă cu puf sau fulgi pentru temperaturi extreme, iar dacă este foarte cald el poate să lipsească.

Poartă un strat exterior / outer layer ( jachetă, pantaloni, mănuși )

Stratul exterior este al treilea și ultimul strat de îmbrăcăminte pe care îl pui peste stratul mediu. Ar trebui să fie făcut dintr-un material impermeabil și respirabil pentru a te menține uscat, cald și confortabil în condiții de umezeală, permițând în același timp corpului să-și regleze temperatura. Un strat exterior bun pentru sporturile de iarnă este fabricat din Gore-tex, Ventrix sau materiale similare cum ar fi membrane cu diferite grade de impermeabilizare și respirabilitate.

Acest strat poate să fie doar o membrană (shell) sau o jachetă cu membrană și izolație (insulation).
De obicei, e mai bine să ai o jachetă mai subțire cu membrană performantă și mai multe opțiuni de strat mediu (mid layer) decât o jachetă groasă sau subțire care va fi eficientă doar pe anumite intervale de temperatură.

Protejează-ți extremitățile

Poartă o cască

Casca este una dintre cele mai importante piese de echipament pentru schi și snowboard. Îți protejează capul la impact în caz de incident. Caută o cască specifică pentru schi sau snowboard, cu ventilație bună care se potrivește cu forma capului și a ochelarilor. În magazin, rămâi cu ea pe cap cel puțin 10 minute și vezi cum te simți. O cască trebuie să se potrivească perfect (să nu joace), fără să provoace disconfort. Dacă ai deja ochelari, mergi cu ei în magazin atunci când vrei să cumperi o cască și probează-le împreună.

Poartă ochelari de schi și snowboard

Ochelarii îți protejează ochii de soare, vânt și zăpadă. Alege o pereche de ochelari cu o vizibilitate periferică bună care se potrivesc cu casca și cu forma feței tale. Dacă ai deja o cască, ia-o cu tine la magazin și încearcă-le împreună.

Mănuși

Mănușile îți țin mâinile calde, te protejează de frig și de obiectele ascuțite precum crengi, pietre, canturile snowboardului sau al schiurilor etc. Sunt special făcute pentru sporturile de iarnă.   

Unele mănuși oferă și protecție pentru încheietura mâinii în caz de incident.

Poartă o mască / cagula / neck tube / buff

O mască protejează fața de vântul rece și de zăpadă. Alege o mască de față respirabilă, din material sintetic sau lână merinos.

Folosește cremă cu protecție solară și balsam de buze

O să ne mulțumești mai târziu 😊)

Șosete

Poartă o pereche de șosete specifică sporturilor de iarnă, astfel încât picioarele să nu transpire și să rămână calde. Șosetele trebuie să fie lungi până deasupra încălțămintei de schi / snowboard.

Nu face greșeala de a purta două perechi de șosete – tot ceea ce face este să îți încetinească circulația, să răcească degetele de la picioare și să faci bătături.

Clăpari / Boots

Dacă optezi să iți cumperi încălțăminte de schi sau snowboard, nu uita să folosești șosete potrivite atunci când probezi în magazin. Rămâi încălțat cel puțin 10 minute. Plimbă-te prin magazin și flexează genunchii din când în când. Asigură-te că ești 100% mulțumit înainte să cumperi. De asemenea, ține cont de faptul că, încălțămintea pentru sporturile de iarnă, de înaltă calitate, are o șosetă interioară care se va modela în timp sau la căldură după forma piciorul tău.

  • Pentru snowboard – Boot-ul îl alegi in funcție de duritate și tipul de riding. El trebuie să fie strâns pe picior, astfel încât laba piciorului să nu se miște și călcâiul să nu se ridice prea mult atunci când flexezi genunchii, dar nu atât de strâns încât să-ți vină sa-i dai jos din picioare.
  • Pentru schi –  Clăparul îl alegi în funcție de duritate și tipul de riding. Când vrei să cumperi clăpari, probează doar șoseta interioară a acestuia, să te asiguri că este mărimea potrivită, după care probează cu tot cu partea exterioară ( shell ). O mărime adecvată ar trebui să fie fixă, astfel încât degetele să nu se adune atunci când te lași pe spate. Piciorul nu trebuie să alunece în față și în spate, mișcarea în sus și în jos trebui să fie limitată, iar călcâiul să nu se ridice mai mult de 1-3 mm. Un clăpar potrivit pe dimensiunea piciorul tău îți va da posibilitatea de a rămâne confortabil toată ziua.

Extra protecție, extra încălzire, extra transpirație

Protecție de spate / carapace – se poartă pe deasupra stratului de bază

Este o măsură importantă de siguranță dacă intenționezi să te îndreptați spre zona de freestyle. Ca începător, iți protejează spatele în cazul incidentelor cu alți participanți de pe pârtie.

Pantaloni de protecție / crash pants  – se poartă peste stratul de bază sau dacă este cald, pe deasupra boxerilor ( inclusiv la fete )

Oferă căldură și protecție pentru schiori, dar în general sunt mai benefici pentru snowboarderi, în special pentru începători. Ajută la prevenirea durerii la impact. Acești pantaloni scurți au de obicei căptușeală în jurul coccisului, șoldurilor și a coapselor. Caută o pereche confortabilă și cât mai strânsă pe corp, dar care să îți permită totuși să te miști cu ușurință fără să îți taie circulația.

Protecție de genunchi / genunchiere – se poartă peste stratul de bază sau pe piele daca este cald.

Genunchierele sunt concepute pentru a amortiza forța de impact. O genunchieră bună ar trebui să rămână în loc pentru a oferi o protecție eficientă. Există două tipuri: tari și moi. Ambele sunt eficiente, dar schiorii și boarderii tind să aleagă varianta mai moale, deoarece se potrivește mai bine sub pantaloni și permite mai multă libertate de mișcare piciorului.

Distracție plăcută!

Indiferent dacă este prima dată când mergi pe pârtie sau a suta oară când vii la o tabără Fresh Meat, bucură-te de experiență! Fă-ți amintiri faine cu prieteni noi! Nu uita să faci poze / filmări la începutul și la sfârșitul taberei să vezi cât de mult ai progresat!

Postează pe social media, laudă-te prietenilor și da-ne un tag @echipafreshmeat. Bucură-te de zăpadă și nu te lua prea în serios!

Toate cele menționate mai sus le puteți achiziționa de la magazinele partenere:

shoph2o.ro / snowsports.ro / funride.ro / skates.ro / flavashop.ro / nerv.ro / x-outdoor.ro

Shopping Cart