Primii pași pe placă

Un tutorial „evergreen” care te poartă de la alegerea echipamentului până la primele viraje făcute cu pieptul înainte și privirea spre orizont.

Echipamentul

Boots

Boots-ii reprezintă singura parte din echipament care intră în direct contact cu corpul tău.

E clar, deci, cât de importantă e calitatea aici. Strânge cureaua, ia note bune și fă rost de bani ca să cumperi o pereche NOUĂ și cât mai bună.

În al doilea rând, să fie bine strânși pe picior. Nu lua boots-ii mai largi în ideea că vei purta ciorapii de lână de la stră-stră-stră-bunica – nu vei avea nevoie! Ca începător ar trebui să optezi pentru boots cu un flex mediu – adică nici cei mai moi, nici cei mai rigizi. Dacă sunt prea moi vei depune mai mult efort decât e cazul, dacă sunt prea rigizi te vor durea picioarele destul de repede.

Vezi și tutorialul despre boots.

Legături

Acestea este extrem de indicat sa fie noi – vor rezista mai mult ca placa. Cu cat mai multe reglaje pe ele, cu atat mai bine.

Incearca sa egalizezi presiunea pe cele doua canturi, folosind atat inclinatia hi-back-ului (partea din spate a legaturii), cat si centrarea legaturii transversal pe placa – boots-ii trebuie sa fie perfect centrati, in asa fel incat calcaiul si varful sa se afle la aceeasi distanta de canturi. De asemena, legaturile trebuie asezate la o distanta care sa permita greutatii rider-ului sa fie cat mai uniform distribuita pe suprafata de contact a placii.

Daca nu stii cu ce picior te dai in fata, monteaza legaturile in pozitia picioarelor de rata, adica varful piciorului drept orientat catre capatul din dreapta placii, iar cel stang catre celalalt capat, la un unghi de aproximativ 15 grade. Vei gasi gradatiile pe talpa legaturilor.

Vezi și tutorialul despre legături.

Placa

Pentru început caută una mai micuță (între umeri și bărbie) și relativ flexibilă. Dacă n-ai bani de un echipament nou de la un brand serios, e okay și ceva second hand de la o firmă de calitate. Ferește-te de chinezării.

Optează pentru o placă twin-tip (sau freestyle), care are ambele capete identice. Asta este foarte important mai ales dacă încă nu știi cu ce picior te dai în față – îți va permite să încerci și cu stângul, și cu dreptul, fără să faci mecanică fină pe pârtie.

Protecțiile

Ca orice sport de echilibru, snowboarding-ul presupune niște riscuri. Pe lângă riscul de a deveni dependent de libertatea și clipele magice de pe munte, există și riscul unor căzături.

Îți recomandăm să îți achiziționezi cel puțin cască, genunchere și protecții pentru încheieturile palmelor. Pentru cei mai agitați sunt indicate și protecțiile pentru coloană.

Hainele

Pantalonii

Vei petrece foarte mult timp așezat(ă) pe zăpadă, deci cumpără-ți pantaloni buni, impermeabili, eventual breatheable (care să permită transpirației să iasă, dar să nu permită apei să intre). Sunt mai scumpi, dar merită.

Croiala ar trebui să fie un pic largă, astfel încât să poți sa bagi boots-ii pe sub ei și să nu te „țină” când vei îndoi genunchii (de durere).

Mănușile

Te vei sprijini foarte des în mâini, așa că mănușile trebuie să fie impermeabile și cât mai bune.

Ar fi bine să fie rezistente, ca să nu se taie în canturi în timp ce cari placa. Există mănuși cu materiale speciale, mai dure,  în podul palmei și pe degete, exact in acest scop.

Geaca

Poți să o iei și pe aia de fâș de iarna trecută, important e să țină de cald și să nu intre vântul prin ea.

Poziția pe placă

Piciorul de bază

În timp ce te dau cu placa, unul din picioare va sta spre vale și va suporta majoritatea greutății tale. Acesta se numește piciorul de bază. Nu e greu să îl găsești, ai doar două.

De obicei este cel pe care îl pui în față când te dai pe skateboard sau când te dai pe gheață/marmură/orice-suprafață-alunecoasă.

Nu exista o metoda perfectă de a afla din fața calculatorului care e piciorul de bază, așa că e timpul sa mergi pe zăpadă.

Poziția de bază

Nu te grăbi să te sui pe placă și să o iei la vale. Acordă câteva minute stabilirii și înțelegerii poziției de bază, adică poziția neutră din care vei iniția orice mișcare și în care vei reveni după orice viraj.

Caută o porțiune plată și stai în poziție de drepți.

Depărtează picioarele până când boots-ii ajung imediat în afara umerilor. Vei crea astfel o bază solidă, în formă de trapez, sub corpul tău.

Cu spatele drept și privirea înainte, încearcă să îndoi genunchii și să îți sprijini greutatea, prin tibii, în limbile boots-ilor. NU te îndoi de la mijloc, păstrează spatele drept. Lasă-te cât poți de mult în jos în acest fel pentru a găsi amplitudinea maximă a mișcării de flexie pe care o poți face. Punctul vertical al poziției de bază este la jumătatea distanței dintre flexia maximă și extensia maximă (perfect drept).

Punctul orizontal al poziției de bază este mult mai ușor de găsit: apare în mod natural atunci când stai cu umerii aliniați cu placa.

Pentru a privi spre sensul de mers, rotește doar capul, nu și umerii.

Lasă-ți ușor greutatea pe piciorul de bază – asta va face ca placa să stea lipită de zăpadă în timpul alunecării și să ai control pe tot cantul.

Prima alunecare

Găsește o pantă foarte puțin înclinată, un vin fiert, ceva public de încurajare, și dă-i la vale.

Îți legi legăturile – nu ți le strânge până îți ies ochii… doar atât cât să țină piciorul bine lipit de placă și fără goluri sub talpă.

Te ridici ușor, cu greutatea egal distribuită pe ambele picioare, încercând să ajungi în poziția de bază.

Apoi îți lași greutatea pe piciorul de bază și rotești lent umerii și corpul spre vale. Placa va începe să se rotească ușor cu vârful în vale și să alunece.

 După ce placa se află în diagonală față de pantă și a început să alunece, revino cu umerii paraleli cu placa. Această deplasare în diagonală față de pantă se numește traverseu.

Înainte de a trece la viraje, îți recomandăm să exersezi traverseele atât pe călcâie, cât și pe vârfuri.

Primul viraj

Inițierea virajului

Pune placa în mișcare la fel ca în cazul traverseului, adică prin mutarea greutății pe piciorul de bază și rotirea corpului spre vale.

Așteaptă cu răbdare și curaj până când placa este perfect aliniată cu direcția pantei. Acum aliniază umerii cu placa. Asta e partea cea mai dificilă, întrucât aluneci din ce în ce mai repede.

După doi-trei metri de mers pe direcția pantei vei observa o ușoară tendință a plăcii de a o lua spre stânga sau dreapta… e momentul să începi virajul. Reține acest moment… e momentul corect de inițiere a oricărui viraj.

Executarea virajului

Reia rotația umerilor și a trunchiului în direcția în care vrei să virezi. Păstrează mâinile ușor pe lângă corp. Nu uita să-ți menții greutatea pe piciorul de bază, care acum se află în vale. Rotește și capul, că și acela e al tău… chiar dacă nu vei mai vedea în josul pantei.

Încearcă să transmiți mișcarea din umeri și trunchi, prin picioare, în placă.

Toate mișcările trebuie să fie line și progresive. Orice miscare brutală = o căzătură de brutalitate direct proporțională.

Dacă ai făcut totul conform rețetei de mai sus, placa ar trebui să vireze în sensul rotației corpului.

Ridică acum cantul din exteriorul virajului (din vale) și pune presiune pe cantul din deal, altfel placa se va agăța în zăpadă și o să-ți uzi părul, direct prin fes.

Închiderea virajului

Acum vei opri rotația într-un sens și vei începe rotația în celălalt sens.

Când placa a ajuns din nou perpendiculară pe pantă, revino în poziția de bază și cu greutatea în mod egal pe ambele picioare. Placa va începe să derapeze și să încetinească.

Când a scăzut suficient încât să te simți în siguranță, mută din nou greutatea pe piciorul de bază, rotește corpul în sens invers virajului pe care tocmai l-ai încheiat, și poți începe următorul viraj, după același algoritm.

Oprirea

Ca să oprești, faci pur și simplu un viraj mai lung, până când placa va ajunge să meargă ușor spre deal și va pierde din viteză. Sau, odată ce placa a ajuns perpendiculară pe pantă, poți lăsa placa să derapeze spre vale până la oprirea completă.

Gloria

După primele două viraje oprești lent prin derapaj, te apleci, îți dai jos legăturile cu mișcări scurte, și decise. Publicul ovaționează în delir.

Gloria pierdută

Daca oprirea nu ți-a reușit decât prin impact și ai lăsat o urmă adâncă în zăpadă, nu uita să zâmbești cu modestia unui campion… succesul e garantat!

Pentru cele mai bune rezultate îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de snowboard.

Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:

  • îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
  • te va încuraja cand ai nevoie
  • va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
  • îți va oferi încredere și siguranță!

Citește și despre cum să îți alegi un instructor bun.

Shopping Cart