0744-424-124 echipa@fresh-meat.ro

Mihai ne-a anunțat că de anul viitor nu o să mai vină ca instructor la taberele de iarnă. Decizia lui ne-a surprins și am decis să stăm de vorbă cu el să vedem care sunt motivele și ce l-a determinat să renunțe la zăpadă!

Cum a început totul ?

Drop It Press it Touch It

   Povestea mea a început acum 15 ani când m-am îndrăgostit prima oară de snowboard. Locuiam în București pe acea vreme și eram în primul an de facultate. Din păcate părinții nu m-au trimis în tabere de ski sau la munte cât am fost copil și nu am putut descoperi sporturile de iarna mai devreme, dar când am reușit să ajung iarna la munte primul lucru a fost să merg la pârtie și să-mi închiriez un snowboard.

  Nu aveam bani de instructor, nici măcar de urcări, ce să mai vorbim de echipament. Prima oară am fost îmbrăcat în blugi, care au și înghețat pe mine de la atâtea căzături. Se facuseră scoarță .

  Ușor, ușor, după ce am început să muncesc am reușit să ajung de mai multe ori la munte și chiar să-mi cumpăr și echipamentul necesar. M-a prins atât de tare încât în anul trei de facultate, am renunțat la sesiunea de iarnă și m-am mutat tot sezonul la un prieten care avea casă la munte. Mergeam ori de câte ori puteam la pârtie, uneori ne rugam de cei de la instalații să ne lase să dăm o tură pe gratis sau ne construiam mini kickere în spatele casei pe care încercam tot felul de sărituri, una mai slaba ca cealaltă.

Cum ai devenit instructor ?

Spray It Lets roll Spray It Good Job

 Câteva ierni mai târziu aveam să ajung instructor de snowboard fără să-mi fi programat treaba asta. Veneam după o accidentare destul de gravă la genunchi, suferită tot la snowboard într-o sesiune de freeride la Bâlea Lac, și am decis că ar trebui s-o iau mai ușor și nu ar fi o idee rea să încep să predau.

   Ucenicia mi-am făcut-o la Poiana Brașov, după care am ajuns la Echipa Fresh Meat, unde am început să predau la taberele organizate de Fulgu și Marcu. Țin minte și acum că prima mea tabără a fost la Capra în Făgăraș, iar atmosfera de acolo și băieții din echipă m-au făcut să revin cu plăcere an de an, chiar dacă acum poate mă mai puteți vedea la o tabără, două pe an, așa în vacanță și între două sesiuni cu valuri bune de surf.

Cum te-ai apucat de surf ?

Surfing-ul l-am descoperit tot printr-o înlănțuire de evenimente dacă vreți să-i spunem așa. Mereu am fost atras de partea de freeride din snowboard, zone off-piste, zăpadă neatinsă, viraje largi și în viteză prin powder. Pentru mine ăsta este cel mai plăcut sentiment din snowboard. Tranziția de la snowboard la surf s-a produs destul de simplu, ce-i drept și cu ajutorul tehnologiei moderne numită Youtube sau Facebook unde vedeam cum toți snowboarderii se dau vara pe surf sau pe skate. Cum skate nu am practicat niciodată când eram mic, am concluzionat repede că nu e cazul să mă apuc să-mi rup mâini, degete și altele la 26 de ani și că oricum mai mult mă vad pe surf decât pe skate. Întâmplarea a facut ca în acea perioadă să-l cunosc pe Tibi (supacademy) care organiza primul lui surf camp în Tenerife, de unde se reîntorsese recent și învățase surf. Zis și făcut, în toamna aceluiaș an plecam cu Tibi și cu toată gașca lui de prieteni în Tenerife.

 
Surf la Marea Neagra Valuri la Marea Neagra

Prima mea săptămână la surf n-a decurs conform așteptărilor mele și mai mult m-am chinuit să mă ridic pe placă în valuri de spumă, în loc să surfez valurile adevărate de recif. Dar am înțeles și câteva lucruri esențiale: că ai nevoie de multă răbdare și de foarte mult timp pentru a ajunge bun la surf, că există și valuri create exclusiv de vânt, mai slabe și mai dezorganizate decât cele de swell, dar fără îndoială surfabile și că fiecare pas mărunt în acest sport te umple cu o satisfacție înzecită. Vara următoare împreună cu Tibi am început să căutăm locuri unde am putea face surf la noi la Marea Neagră. Primele sesiuni au fost cu niște plăci mari de SUP pe care Tibi le cumpărase în vederea deschiderii unei mici afaceri de vară.

   Mergeam la mare la cort sau dormeam pe plajă sau în mașină. Nimic nu conta, doar valul, asta dacă aveam noroc. Dacă nu, ne plimbam pe SUP și ne bronzam. Ușor ușor am descoperit și alți pasionați de surf din București sau Constanța, care încercau acelaș lucru pe litoralul nostru.

Surfs up Surfs it like its hot Boom Conquer the waves

Ce mi-a plăcut este că aveau chiar plăci de surf, cumpărate din călătoriile lor prin Portugalia sau alte locuri cu valuri adevărate. Asta m-a inspirat să-mi iau prima placă de surf, un longboard single fin făcut de ceva shaper Australian. Ieșeam și când valurile erau cât genunchiul broaștei sau când vântul bătea atât de tare că abia căram ditai autobuzul de placă după mine, numai să prind cateva valuri. Iar când venea deja frigul și iarna bătea la ușă, plecam câte o lună la surf în Tenerife, asta până când într-o vară am caștigat un concurs foto pe Facebook organizat de o școală de surf din Peniche, Portugalia. Premiul a fost o săptămână de cazare, echipament și cursuri gratuite. Ajuns acolo a fost ca o dragoste la prima vedere și mi-am prelungit șederea cu înca o luna, iar anul următor aveam să mă mut în micuțul orășel de surferi Baleal, aflat chiar lângă Peniche.

Cum ai ajuns instructor de surf?

Surfing Peniche Surfing Peniche Surfing Peniche Surfing Peniche Surfing Peniche Lessons Lessons Lessons Lessons

După experiența din Peniche am început să organizez acolo împreună cu echipa Fresh-Meat grupuri de români, în primă fază prieteni de-ai noștri, care vor să meargă într-un surf camp și să descopere acest sport și acest stil de viață minunat. Prima tură a fost un success și anul acesta se fac 4 ani de zile de când organizam aceste plecări în Portugalia. Între timp în toți acești ani am fost instructor de surf la plaja H2O, la prima școală de surf de la Marea Neagră, care s-a dovedit a fi un real success și care a ajutat la dezvoltarea surf-ului ca sport la noi în țară. Comunitatea de surferi din Constanța, mai ales, a crescut foarte mult în ultimii ani. 

 
Surfing Imsouane Surfing Imsouane Surfing Imsouane Curs ISA Curs ISA Curs ISA

Vara trecută i-am adus pe cei de la ISA (international surfing association) la Constanța, pentru a susține primul curs de formare pentru instructori de surf în România. În paralel am facut și un curs de salvamar pentru ca unul fară celălalt nu prea merg. Câteva teste fizice și scrise mai târziu și după absolvirea unei perioade de ucenicie ca asistent instructor în Portugalia, mi-am luat parafele internaționale. Următorul pas a fost să încep sa aplic pe internet la joburi de instructor de surf, lucru pe care nu-l puteam face până atunci fără licențele necesare.

   

Cum ai ajuns in Imsouane ?

Surfing Imsouane Surfing Imsouane Surfing Imsouane Surfing Imsouane

În Maroc am ajuns anul trecut, ca instructor de surf pentru o școală locală din Imsouane, un loc idilic cu probabil cele mai lungi valuri pe care le-ai văzut vreodată. Cred că am fost foarte norocos că într-o săptămână plecam din Portugalia în Maroc, unde de altfel mă aflu acum încercând să mă bucur zilnic de valuri.

Cum rămâne cu snowboarding-ul ?

La zapadă am fost anul ăsta, două săptămâni, tot cu echipa Fresh Meat pentru că îmi era dor de ei, de echipă și de vibe-ul de acolo de la Păltiniș, dar adevărul e că nu mai pot sta departe de valuri pentru mult timp. Înainte reveneam iarnă de iarnă,iar frigul din Portugalia ajuta mult în luarea acestei decizii. Însă de fiecare dată mi se părea tot mai lungă pauza asta pe care o luam de la surf, așa că am decis să rămân numai pe surf și să-mi canalizez toată energia către acest lucru. Din aprilie mă veți găsi în Portugalia, pe plajele din Baleal, făcând ceea ce iubesc mai mult.
Ca o concluzie aș vrea să vă spun că într-adevăr surful sau snowboardul îți pot schimba viața și nu numai mărturia mea stă la baza acestei concluzii. Sunt sigur că există mulți alții ca mine, unii cu povești și mai amuzante și mai bune. Dacă tu crezi suficient în tine și în forțele proprii și tu poți fi unul dintre cei cu povești uimitoare de viață, care au lăsat totul pentru a-și putea urma visele!

 

Mai stai mult pe gânduri ?