Skating

Deplasarea cu un singur picior în legătură, numită SKATING, este mai importantă decât pare la prima vedere și o vei folosi în fiecare zi în care te vei da cu placa, atât la început, dar și după ce vei ajunge la un nivel mai avansat.   

Pașii de skating

Pregătirea

Alege un teren plat sau foarte puțin înclinat. Leagă-ți placa doar la piciorul de bază, adică piciorul care stă spre vale când aluneci.

Pune piciorul liber pe snowboard, între piciorul legat și legătura din spate. Împinge cu piciorul liber în peretele legăturii, pentru a avea un oarecare control.

Adoptă poziția de bază și acordă-ți puțin timp pentru repeta și a te acomoda cu toate aceste etape.

Inițierea alunecării

Dacă terenul este puțin înclinat, orientează placa direct la vale. Dacă terenul este plat, nu contează cum este orientată placa.

Așează piciorul liber în spatele plăcii – adică în spatele cantului de la călcâie. Orientează vârful piciorul liber perpendicular pe cant, sau chiar puțin spre coada plăcii. Astfel, îți vei putea păstra umerii aliniați cu placa în timpul deplasării. O greșeală comună este ca piciorul liber să fie așezat în fața plăcii sau cu vârful rotit spre înainte – dar acest lucru îți va roti corpul spre direcția de deplasare, ceea ce va face ca placa să se rotească la fiecare pas, iar deplasarea va fi mai dificilă.

Adu piciorul liber în spatele (sau cât mai aproape de) piciorul legat de placă. Nu uita să ții vârful piciorului liber orientat perpendicular pe cant sau chiar puțin spre coada plăcii. Din această poziție vei avea loc să miști piciorul liber spre coada plăcii, generând astfel forță de împingere.

Împinge cu piciorul liber spre coada plăcii, atât cât simți tu că e confortabil, și pune placa în mișcare.

În timpul alunecării

Imediat ce placa s-a pus în mișcare, ridică piciorl liber de pe zăpadă și așează-l pe placă, sprijinind-ul de peretele legăturii libere.

Adoptă poziția de bază – având în special grijă ca umerii să fie aliniați cu placa și cu direcția de deplasare. Privește peste umăr în direcția de plasare, rotind doar capul.

Încearcă să simți cum talpa plăcii este lipita de zăpadă și acomodează-te cu senzația de alunecare.

Oprirea alunecării

Dacă te deplasezi pe teren înclinat și placa nu pierde în mod natural viteză, te poți opri cu ajutorul piciorului liber.

Așează piciorul liber pe zăpadă – dar foarte lent, astfel încât frecarea cu zăpada să crească progresiv.

Așteaptă ca placa să piardă viteză și să se oprească.

  

Schimbarea direcției

Oprește alunecarea și așează ferm piciorul liber pe zăpadă. Piciorul liber va juca rol de pivot și punct de sprijin.

Cu piciorul legat, ridică snowboard-ul și, rotind corpul, orientează-te în direcția dorită.

 

Deplasarea la deal

Așează placa perpendicular pe linia pantei pe care vrei să o urci, astfel încât să te poți sprijini pe cantul plăcii fără ca aceasta să înceapă să alunece.

Mută piciorul liber în deal față de placă – adică în fața plăcii. Este singura dată când piciorul liber poate fi așezat în acest mod.

Folosind pași adăugați (jumătăți de pas) urcă la deal ca și cum ai urca niște scări.

  

Rolul skating-ului

Acomodare cu echipamentul și alunecarea

Pașii de skating te vor ajuta să te familiarizezi cu echipamentul – placa și legăturile – precum și cu senzația de alunecare.

Ar trebui să îți intre în reflex să faci mișcări lente și progresive – niciodată sa nu faci mișcări bruște!

Deplasare pe teren drept sau înclinat (la deal)

Multe pârtii au porțiuni plate pe care nu vei putea aluneca – și atunci vei folosi skating-ul.

Unele pârtii și instalații sunt conectate în așa fel încât vei ajunge puțin mai jos decât teleski-ul, telescaunul sau cabana unde dorești să mergi. Vei folosi, din nou, skating-ul.

Utilizare teleski-ului și a telescaunului

În majoritatea stațiunilor din străinătate este obligatoriu ca placa să fie legată de un singur picior în timpul utilizării. Această regulă este bazată pe considerente de siguranță și ar trebui să te obișnuiești cu ideea că așa e mai bine, chiar dacă la început pare dificil.

Vei folosi pașii de skating pentru îmbarcare în telescaun sau pentru a te poziționa sub teleski.

Vei folosi alunecarea și oprirea cu un singur picior în legătură în timpul deplasării cu teleski-ul, precum și la debarcarea din teleski și telescaun.


Pentru un progres rapid îți recomandăm să apelezi la un instructor sau, cel mai bine, să vii cu noi la taberele de snowboard.

Un instructor poate face mult mai mult decât cel mai bun tutorial:

  • îți va corecta greșelile tehnice înainte ca ele să devină un obicei prost
  • te va încuraja cand ai nevoie
  • va avea grijă să te oprească atunci când e cazul
  • îți va oferi încredere și siguranță!
Shopping Cart