Cum să îți alegi un instructor de snowboard

Snowboarding-ul poate fi învățat the hard way, de capul tău adică, sau the easy way, alături de un instructor. Apelând la un instructor bun vei trece mult mai repede peste etapa de început, care poate fi frustrantă sau chiar dureroasă, și vei avea garanția că prinzi mișcările corecte.

Cuvântul cheie mai sus este bun. Un instructor bun. Asta pentru că în România sportul este prea nou pentru ca un număr suficient de mare de instructori să fi avut timp să aprofundeze materia. Sau ceva de genul ăsta.

Oricum, treaba e simplă: dacă vrei să înveți snowboarding de calitate repede, bine și fără dureri, se poate! Dar cu puțină atenție.

Iată ce trebuie să știi tu, ca om care caută un instructor. Unul bun.  

Prima verigă ești tu

Înainte de a căuta un instructor, fă-ți tu un checklist rapid.

Te simți în formă? Primul curs va fi foarte solicitant.

Ai hainele potrivite? Este foarte posibil să stai foarte mult în contact cu zăpada, deci e important să nu te uzi prea repede.

Pune mâna și cumpără-ți niște mănuși de calitate, pentru că te vei sprijini des în mâini. Vezi tutorialul despre mănuși.

Asigură-te ca boots-ii nu te strâng sau nu îți sunt largi. Pentru că la primul curs vei urca pe jos. Vezi tutorialul despre boots.

Este puternic recomandat să cumperi sau măcar să împrumuți o cască. Eventual și genunchere. Nu se știe niciodată. Vezi tutorialul despre casca de protecție și pe cel despre protecția de coloană.

Locul de joacă

Ai ajuns la concluzia că tu ești OK și ai tot ce îți trebuie. Aruncă acum o privire și pe pârtie. Este aglomerat? Ceilalți începători sau cursanți au loc să învețe? Dacă ei nu se descurcă, probabil nu te vei descurca nici tu. Așteaptă un moment mai bun sau caută o altă zonă, mai liberă. N-ar fi rău să te asiguri că nu vine ploaia sau viscolul.

Dacă tu ești OK și zona de începători se prezintă în condiții bune, poți începe să te uiți după un instructor. E momentul pentru puțină cercetare de piață :)  

Atitudinea contează

Haina nu îl face pe om, dar îl reprezintă. Cu atât mai mult îl reprezinta cuvântul și felul în care il rostește. Un instructor trebuie să să te înțeleagă și să se facă înțeles.

Prin urmare, alege un instructor care pare răbdător, care nu ridică glasul, dar ridică elevul de pe jos, care pare că încearcă să își învelească elevul și să îl sprijine atât la propriu, cât și la figurat.

Recomandarea noastră: evită instructorii cu aere de „băiețași”, dar și pe cei cu aere de „polițiști”. Cel mai bine te vei simți alături de o persoană care știe să vorbească respectuos și calm.

Personajul principal – tot tu

Să fie clar, personajul principal ești TU. Prin urmare, un instructor care știe ce face va încerca să te cunoască puțin. Te va întreba dacă ai mai făcut sporturi și dacă da, ce anume. Te va întreba dacă ai avut accidentări. Și îți va verifica echipamentul. Dacă există o problemă (de multe ori echipamentele de la închirieri sunt montate foarte în grabă), atunci instructorul ar trebui să nu permită începerea lecției până când problema nu e remediată. Fie are la el/ea o șurubelniță (cazul ideal), fie va veni cu tine la centrul de închirieri. Dacă te trimite doar pe tine să îți reglezi echipamentul, alege alt instructor. Ăsta-i prea leneș deja.

Recomandarea noastră: un instructor care te tratează ca la fast food e la fel de sănătos pentru tine ca mâncarea fast food. Alege un instructor care are gijă ca totul să meargă bine și care este alături de tine încă de la început.

Puterea exemplului

Întrucât suntem condiționați de mici copii să imităm ceea ce vedem, iar asta face parte din arsenalul nostru genetic pentru învățare, este foarte important ca instructorul să îți poată exemplifica ceea ce îți cere să faci. Caută un instructor care chiar se dă cu snowboardul alături de elevii săi, și care se dă cu același picior la vale pe care îl folosești și tu. În mod ideal, caută un instructor care se poate da cu ambele picioare în față (îl poți intreba înainte de inceperea cursului), pentru că e foarte probabil ca la început nici tu să nu știi cu ce picior te dai în față.

Recomandarea noastră: sub nici o formă nu apela la instructori echipați pentru ski (sau chiar fără skiuri sau snowboard), dar care vor să te învețe să te dai cu placa.

Planul

Ca să ajungi unde îți dorești ai nevoie de un plan. Și lecția de snowboard are un plan, ca orice alt curs. Acest plan ar trebui făcut clar elevului atât la începutul cursului, cât și în timpul desfășurării acestuia. Instructorul ar trebui să îți spună ce se așteaptă de la tine și mai ales de ce – care este scopul exercițiului și ce urmează apoi. Dacă nu o face, intreabă-l!

Recomandarea noastră: cere instructorului să îți prezinte planul general lecției și al exercițiilor.


Ca să recapitulăm, iată ce ar trebui să facă un instructor bun:

– va încerca să te cunoască în scopul desfășurării cursului

– alege cele mai bune condiții de desfășurare a cursului din punct de vedere al echipamentului și al zonei

– pune accentul pe siguranța ta și a celor din jur

– te ascultă, te înțelege și se face înțeles într-un mod respectuos și calm

– îți arată exact ce dorește de la tine, în felul în care se așteaptă să o faci și tu

– te încurajează să progresezi și te împiedică să te accidentezi

Cu un astfel de instructor îți va face plăcere să îți petreci timpul!

Shopping Cart