Trei pași care îți vor schimba atitudinea în kiteboarding

La lansarea asistată, continuă să mergi upwind până când pânza zmeului nu mai flutură și stă foarte întinsă. O să simți atunci și un pic de forță de tracțiune în harness. Forță pe care o poți controla din bară să nu te tragă prea tare și nici să-l împingă pe cel care te asistă. Abia atunci e indicat să faci semn asistentului și să lansezi zmeul.


Nu-ți fie rușine sau frică să ceri ajutor sau un sfat mai ales când sunt întrebări legate de siguranța ta și a celor din jur. Kiteboardingul este un sport care nu se învață din greșeli. Unele pot avea repercursiuni destul de grave.


Când faci un lucru simțindu-te bine și în siguranță, progresul vine natural. Există însă câteva lucruri pe care poți să le faci să-l accelerezi. 

a. Întreabă un kiteboarder mai experimentat CUM SE FACE?

b. Asigură-te că respecți o progresie logică în evoluția ta.

c. Încearcă să-ți creezi condițiile optime pentru a progresa:
– alege un spot cu flat water sau cu valuri în funcție de ce vrei să faci
– alege un spot unde bate vântul constant. 
– schimbă-ți echipamentul să se muleze mai bine pe ceea ce vrei tu să faci. 
– nu exagera până la epuizare fizică
– stai hidratat și încărcat cu energie
– evită alcoolul, care îți împiedică organizmul să se odihnească cum trebuie. 
– dă-te cu rideri mai experimentați ca tine. 

Kiteboarding – siguranță, distracție și progres 

Ca în orice sport, pentru a trăi o experiență cât mai plăcută învățând kiteboarding îți recomandăm să ai în vedere trei aspecte în ordinea menționată:
– siguranța este pe primul loc pentru că te ferește de neplăceri medicale și/sau costisitoare
– pe locul doi se află distracția. Dacă nu e distractiv, de ce să te chinui ?
– progresul vine pe locul trei. Fără siguranță și distracție nu ai cum să progresezi.    


Ca peste tot, siguranța este pe primul loc. Oricât de entuziast ești sau oricât de nerăbdător aloca niște resurse pentru a începe cum trebuie și fără incidente.

a. Ca începător dar mai ales ca intermediar (când deja începi să-ți împingi limietele) este foarte sănătos să folosești o vestă de impact, o cască și echipamentul adecvat pentru nivelul tău și condițiilor de vânt. 

b. Înainte să lansezi verifică tot timpul funcționarea sistemelor de siguranță: quick release și total release (de pe leash)

c. Setează-ți corespunzător puterea zmeului, fie din noduri, fie din sistemul de power și depower.

d. Când lansezi zmeul asigură-te că cel care te asistă știe ce are de făcut.

e. Când vrei să dai zemul tău altcuiva sau să-l aterizezi depower-ază-l înainte. La fel și când îl preiei de la altcineva. 

f. Nu te depărta de mail mai departe decât poți să înoți înapoi. În orice condiții o ultimă șansă de salvare este înotatul până la mal. 

g. Când ajungi la un spot de kiteboard interesează-te de regulile si zonele sale. Nu vrei să fii începător și să te duci peste cei care exersează trick-uri și nici să fii intermediar/avansat și să faci slalom printre începători.

h. Asigură-te că știi regulile de prioriate pe apa!

i. Nu învăța de capul tău, este mai sănătos pentru tine să înveți îndrumat de un instructor inclusiv când este vorba de progres. Informațiile pe care le primești pot să-ți reducă numărul de trânte sau încercări nereușite. 


 Kiteboardingul trebuie să fie distractiv, nu o povară. De cele mai multe ori este o dificil din cauza deciziilor legate de echipament și a metodei de învățare.

a. Învață cu un instructor. Este mai rapid și eviți chinuiala inutilă și multe accidentări.

b. Alege-ți un echipament confortabil pentru nivelul tău de experiență. Nu are rost să-ți iei un zmeu agresiv ți o placă rigidă dacă ești începător cum la fel nici nu o să poți face anumite trick-uri cu un echipament de inițiere. Vorbește cu un specialist și alege-ți un ehipament adecvat începând de la neopren și terminând cu zmeul.

c. Cunoaște-ți limitele (fizice). Nu te apuca să fii mai zmeu decât zmeul pentru că la finalul zilei o să fii epuizat și realizezi că nici nu ai progresat pe cât de mult te așteptai. Ia pauze mai dese de hidratare și de snack-uri.

 d. Respectă progresia din sportul acesta. Nu te arunca să înveți lucrui peste nivelul tău când tu nu le stăpânești pe cele de acum. (Ex: abia reușesc să merg upwind dar eu vreau să învăț back-roll)

e. Practică sportul cu prietenii. Este mult mai distractiv când ești în gașcă și mult mai motivant.     f. De cele mai multe ori progresul este încetinit de lispa condiției fizice. Dacă reușești să te menții și în afara timpului de dat o să-ți fie mult mai ușor. 

g. Acceptă-ți ritmul de progress și atunci nu o să mai fii frustrat când nu reușești ceva dar cu siguranță o să fii mult mai mulțumit când o să-ți iasă. 

Shopping Cart